NUTRIZIO-HEZKUNTZAREN GARRANTZIA

Carola Téllez, Cebanc lanbide heziketako ikastetxeko ikasle ohia elkarrizketatu dugu. Dietetikako goi mailako zikloa ikasi ondoren, Andoainen Nutrieskola, Urratsbat zerbitzuaren laguntzarekin, duela hiru urte eta erdi bere kontsulta dietetikoa eta nutrizio eskola, ireki zuen.

Telf.: 633 24 85 81
www.nutrieskola.com
https://www.facebook.com/nutrieskola/
https://www.instagram.com/nutrieskola/

Zer eskaintzen du Nutrieskolak?
Nutrieskolak bi zati bereizi ditu.
Alde batetik, kontsulta dietetikoan pertsonak etortzen dira beren elikadura hobetzera, pisuz jaitsi nahi dutelako edo beren osasuna hobetu nahi dutelako edo, besterik gabe, hobeto sentitu edo ikusi nahi dutelako.
Baina beste kontsulta dietetiko mota bat da, beste modu batera bideratu nahi dugu, "dieta" hitzetik ihes egiten dugu, bai baitakigu dietek ez dutela funtzionatzen, murrizketa eta sufrimendua dakartela; beraz, ohiturak aldatzeko ikuspegi batetik egiten dugu. Pertsonaren ohiturak aldatu nahi ditugu, dituen helburuak eta lortzen dituen emaitzak betiko izan daitezen, ez denbora batez, eta gero lehengora itzuli. Pertsonak etortzen badira, dieta bat egiten badute eta, gero, lehen bezala jaten badute, lehen zituzten emaitzak izango dituzte berriro. 
Bestalde, nutrizio-eskola ere bada Nutrieskola.

Zer egiten da nutrizio-eskola batean? 
Eskolan tailerrak eta ikastaroak egiten ditugu urte osoan, helduentzat zein haurrentzat.
Helduei dagokienez, sukaldaritza osasuntsuari buruzko prestakuntza ematen dugu, ikastaroak eta tailer solteak daude, eta urteroko ikastaroak eta tailerrak ere badaude.
Gero, haurren kasuan, eskolaz kanpoko tailer bat dugu, eta ikasturte osoan zehar astean behin janaria prestatzera etortzen dira. Tailer solteak ere antolatzen ditugu, batez ere Aste Santuan eta Gabonetan (adibidez, pizza-tailerrak, pasta-tailerrak, gosari-tailerra). Orain udan ere udalekuak egiten ditugu, goiz osoan, aste batean edo hamabostaldi batean, eta jarduerak egiten ditugu eskolan, errezeta desberdinak eginez, eta kanpoan aire zabaleko jarduerak eginez: azokara joaten gara, baratze batera joaten gara, mendira joaten gara, kirola egiten dugu, eta abar.

Esan diguzunez, Nutrieskolan garrantzi handia ematen diozue nutrizio-hezkuntzari gazte-gaztetatik hasita, ezta? 
Haurrek funtsezko papera dute gure eskolan, haurrek haurrengandik ikasten dutena ziurrenik bizitza osoan zehar errepikatuko dutelako. Haurrek etxean elikadura txarra ikusten badute, seguraski bizitza osoan errepikatuko dituzte elikadura txarreko ohiturak, eta alderantziz ere bai.
Orduan, saiatzen gara aprobetxatzen eta landatzen erdi-iltxoak, “erditxo berdeak”, nik deitzen diodan bezala, haurrak txikitatik inplika daitezen sukaldean, sukaldean eta sukaldean osasuntsu. Ikusten dutena errepikatzen dutena izango da, eta horregatik oso garrantzitsua da gure seme-alabei ematen diegun heziketa, nutrizio-hezkuntza, umetatik ikas dezaten zer den osasuntsu jatea eta ondo jatea.
Horrek ondo sentiaraziko ditu, ondo sentituko dira eta indartsu eta osasuntsu egongo dira.


Nutriskola.jpg